ESET NOD32 Robot

Consumentenbond noemt ESET het beste anti-virus

beste koop

Beste

 

De Consumentenbond heeft ESET en als tweede G Data tot de beste beveiligingssoftware uitgeroepen. De twee pakketten kregen zowel het predicaat 'Beste koop' als 'Beste uit de test´ met het cijfer 7,0. Het kan weleens de laatste anti-virustest zijn, want volgens de Consumentenbond wordt beveiligingssoftware elk jaar minder relevan'.

 

('gezien dat er in 2011 28 miljard Dollar werd omgezet in 'antivirusland' en er dagelijks tienduizenden nieuwe kwaadaardige codes bijkomen, lijkt dit ons super idealistisch en optimistisch voorgesteld door de Consumentenbond' - redactie)

 

"Maar virusscanners zijn niet meer onmisbaar, hooguit een nuttige aanvulling. Veilig gedrag en alles up-to-date houden zijn veel belangrijker", aldus de nieuwste editie van de Digitaalgids. Volgens de test bieden BitDefender, ESET en G Data de meeste bescherming, maar is het programma van BitDefender niet heel gebruiksvriendelijk. De beste gratis virusscanner is Avast. Het programma scoort een krappe voldoende, namelijk 5,8!

 

Marketing

Naast de uitgevoerde test hekelt de Consumentenbond ook de agressieve marketing van anti-virusbedrijven. "Fabrikanten lijken vooral bezig met geld verdienen." Zo wordt bij 8 van de 13 pakketten het abonnement automatisch verlengd als er met een creditcard is betaald. Ook de praktijk van "upselling", waarbij opties worden aangeboden waarvoor de consument moet betalen zijn de Consumentenbond een doorn in het oog.

 

"Innovatie lijkt dus alleen plaats te vinden bij de marketingafdeling. Echte vernieuwing is schaars", gaat de Consumentenbond verder. Zo claimen verschillende fabrikanten extra bescherming tijdens het internetbankieren, maar die claim kon niet altijd worden bevestigd.
Positieve kritiek is er voor Windows Defender, dat standaard onderdeel van Windows 8 en Windows 8.1 is. Het pakket scoort een 5,5 in de test. Volgens de Consumentenbond is door de aanwezigheid van Windows Defender het standaardbeveiligingsniveau van de nieuwe Windowsversie flink opgeschroefd ten opzichte van vorige versies.

 

Wat is de beste virusscanner?

Welk pakket beschermt je computer het beste tegen de gevaren op internet?

 

 Wij testten geheel onafhankelijk 18 gratis- én betaalde beveiligingssoftwarepakketten van o.a. Norton, Avira, Kaspersky en Gdata. Welk pakket weert het beste virussen, trojaanse paarden, Malware, virussen en andere ongenodigde gasten? En ook belangrijk: welk programma is het meest gebruiksvriendelijk? De resultaten lopen behoorlijk uiteen! Gratis of betaald blijkt niet altijd uit te maken. Ons advies: wees verzekerd van een virusvrije computer en bekijk eerst de test!

 

 1. ESET Smart Security

 2. G Data InternetSecurity

 3. Bitdefender Internet Security

 4. Kaspersky Internet Security

 5. McAfee Internet Security

 6. F-Secure Internet Security

 7. Trend Micro Titanium Internet

 8. Avira Internet Security

 9. Norton by Symantec Internet Security

 10. Avast! Internet Security

 11. Avast! Gratis Antivirus

 12. BullGuard Internet Security

 13. Avira Gratis Antivirus

 14. Microsoft Windows 8

 15. AVG Internet Security

 16. AVG Gratis Antivirus

 17. Panda Security Internet Security

 18. Microsoft Security Essentials

 

Hoe wij virusscanners testen

Alle beveiligingspakketten zijn getest op een pc met Windows 7 64 bit. Zowel de antivirus- als de firewall-onderdelen van de pakketten zijn getest. We hebben de malwarescanners blootgesteld aan een uitgebreide cocktail van macro-, rootkit-, trojan-, wormvirussen en andere malware, waaronder spyware.

 

Samenstelling totaalscore

De totaalscore van de beveiligingspakketten is opgebouwd uit een aantal suboordelen die voor wisselende percentages meetellen:

 

Malware blokkeren (60%)

Hoe goed de programma's beschermen tegen malware. Voor dit testonderdeel worden de antimalwareprestaties op meerdere manieren getest, waarbij we zoveel mogelijk met realistische scenario's werken. De antimalwaretest bestaat uit de volgende onderdelen: Een url-test waarbij we beoordelen hoe goed de programma's foute websites blokkeren. Een web-test, waarbij we malware van internet opzoeken, downloaden en activeren. We beoordelen of en in welk stadium de software daarbij ingrijpt. Hoe eerder hoe beter natuurlijk. Een usb-test, waarbij we een computer een tijdje van het internet afhalen (zodat de programma's geen updates binnen krijgen) en dan malware introduceren via een usb-stick. Deze test beoordeelt de 'heuristische' of voorspellende capaciteiten van de software. Een scan van een harde schijf met duizenden 'gevangen' malware-monsters (online en offline)

 

Gebruiksgemak (15%)

We beoordelen voor dit onderdeel de kwaliteit van de gebruikersinterface. We keken de kwaliteit en de duidelijkheid van het startscherm, de benoeming van de onderdelen en de begrijpelijkheid van de meldingen. Als het programma niet in het Nederlands is uitgevoerd, onnodige browseruitbreidingen installeert of reclame bevat, worden er strafpunten gerekend. Ook de kwaliteit van de installatie en deinstallatie telt mee in het oordeel voor gebruiksgemak.

 

Systeembelasting (15%)

We beoordelen op meerdere manieren hoe de software het opstarten en het functioneren van onze test-pc vertraagde.

 

Firewall (10%)

De prestaties van de firewall werd op meerdere manieren getest. We keken bijvoorbeeld hoe de firewalls omgingen met portscans en DDoS-aanvallen. Ook werd bekeken of de firewalls standaard uitgaand netwerkverkeer blokkeren. We bekeken tot slot hoe makkelijk het is om de firewall optimaal in te stellen. NB: bij de (gratis) beveiligingspakketten zonder firewall gebruiken we de score van de Windows Firewall.  

 

Zie hier ook de test van smartphone en tabletbeveiliging van april 2013

 

 

VB100   Checkmark   AV-Comparatives Proactive   AV-Comparatives On Demand   ICSA Labs Anti-Virus   ICSA Labs Anti-Spyware   Windows 7 gecertificeerd   Compatibel met Windows 8   Getest op mensen   10 Jaar VB100   AV Test   Beste Product